Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- ok. 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- ok. 1 szkl. mąki pszennej
- sól, pieprz
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Obrane,
ugotowane ziemniaki, przecisnąć przez praskę. Wymieszać je jajami. Do masy dodać mąki. Ciasto ma konsystencją przypominać na kluski śląskie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z ciasta formować kulki wielkości orzech włoskiego i obtaczać w bułce tartej.
Kłaść na głęboki rozgrzany olej, obsmażyć na średnim ogniu do uzyskani koloru złotego. Odsączyć.
Surówa
- kilka rodzajów sałat (mogą byc gotowe w opakowaniu)
- pomidory pokrojone w cząstki
- pół świeżego ogórka pokrojonego w kostkę lub plastry
- ulubiony sos do sałatek (rozrobiony z łyżką oleju i ciutką wody)
- koper cały Royal Brand (szczypta)
kochana, szkoda, że nie masz zakładki obserwoje, bo nigdy nie wiem kiedy post dodajesz.
OdpowiedzUsuńkluski wygladaja obłędnie :)